Wat gaan we doen?
Bij Oeffelt is de Maas versmald door een 'flessenhals'. Bij (extreem) hoogwater stuwen de fundamenten van de N264 en de voormalige spoorlijn ‘het Duits Lijntje’ het water op. Dan overstroomt de waard langs de Maas. Het water heeft door de flessenhals niet genoeg ruimte om via de Maas weg te stromen. Daardoor kan er een groter gebied overstromen.
In dit project maken we openingen in de fundamenten van de provinciale weg en het Duits Lijntje, waardoor de flessenhals verdwijnt. We maken van de provinciale weg (N264) een brug van 250 meter lang. De brug over de Viltsche Graaf blijft behouden. In de fundamenten van het Duits Lijntje komen twee openingen van 120 en 250 meter. Ook verlagen we de uiterwaarden van de Maas. De Maas krijgt hierdoor voldoende ruimte bij extreem hoogwater. Ook de Viltsche Graaf krijgt meer ruimte.
Door klimaatverandering moeten we Nederland weerbaarder maken tegen extreme weersomstandigheden. Met de aanpak van deze flessenhals verkleinen we de overstromingsrisico’s. Zo dragen we bij aan meer waterveiligheid in de toekomst. Dit project verlaagt de waterstand van de Maas bij extreem hoogwater met ongeveer 20 centimeter. Dat is merkbaar tot aan Venlo.
Met dit project kan iedereen veilig en fijn blijven wonen, werken en recreëren langs de Maas. We streven naar een balans in water, natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie.
Maasheggenlandschap
Het gebied rondom de Maas bij Oeffelt is een uniek Maasheggenlandschap met Unesco-biosfeerstatus. Daar houden we rekening mee. Weggehaalde Maasheggen compenseren we door Maasheggen terug te planten binnen en buiten het projectgebied. We planten de nieuwe Maasheggen in het historische kavelpatroon.
Behoud natuur
De maatregelen voor meer waterveiligheid passen we met veel aandacht voor de omgeving toe. We zorgen daarbij voor een natuurlijk ingerichte en veilige leefomgeving voor mens en dier. Het foerageergebied van de dassen houden we in stand. Voor amfibieën leggen we poelen aan. Ook komen er geulen waar het water instroomt bij hoge waterstanden. Verschillende soorten vissen krijgen daarmee een goede leefomgeving.