“De provincie doet altijd een archeologisch vooronderzoek wanneer we in de bodem willen graven. Dus bijvoorbeeld bij de aanleg van provinciale wegen of verbreding van de Maas. In een archeologisch vooronderzoek bekijken we de bodem met grote proefsleuven. Archeologen kijken of er interessante bodemverkleuringen zijn en verzamelen archeologische voorwerpen die we tegenkomen. Met deze informatie wegen we af of er meer onderzoek nodig is. En we wegen ook af of we opgravingen doen of dat we de vondsten bewaren op de plek waar ze gevonden zijn,” vertelt Martin Meffert, projectleider archeologie.
In dit artikel leest u meer over de rol van Provincie Noord-Brabant bij archeologisch onderzoek. Martin Meffert vertelt over hoe de provincie bodemschatten bewaart en beschermt. Daarnaast licht Martin Meffert ook enkele bijzondere vondsten uit die zijn gedaan rondom de Brabantse infrastructuur.
De vondsten
De archeologen hebben interessante vondsten gedaan bij het onderzoek in Oeffelt. De archeologen gaan deze vondsten verder onderzoeken. Zij zoeken dan bijvoorbeeld uit wat de inhoud van de gevonden urn is. Na dit onderzoek bewaart de provincie de vondsten in het Provinciaal Depot Bodemvondsten in ’s-Hertogenbosch. Niet al het archeologisch erfgoed wordt daar bewaard, vertelt Martin Meffert: “De mooiste vondsten delen we met alle Brabanders. In het Noordbrabants Museum staat bijvoorbeeld altijd een tentoonstelling. En ook in het Rijksmuseum in Leiden zie je Brabantse vondsten. We lenen daarnaast onze vondsten uit aan musea in de regio.”